Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 22:53 - За виртуалната лудост и последствията от нея
Автор: bilingual Категория: Политика   
Прочетен: 2083 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 09.12.2010 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



В първите дни, когато в медиите излязоха „великите” открития на Уикилийкс първата ми реакция беше, че не ми казват нищо ново и че всичко е просто раздуване на несъществуващи конспирации. После самообявилите се за борци за истината идеалисти се впуснаха в дълбоките води на секретната документация на САЩ и там вече наистина преля чашата на самонадеяността, граничеща с лудост и чиста безотговорност. Водих много интересен дебат по този въпрос с колеги, които също следят развитията по този въпрос. Моята позиция си остава, че Асанж отиде твърде далеч и застраши живота на много невинни хора, които си вършат работата като всички нас. Просто тяхната работа е различна, и за това са назначени. Не може да очакваме обикновени хора, които работят от 8 до 5 и които четат вестника на закуска или в метрото да решат адекватно всички световни, глобални и интернационални проблеми. За това при демокрация, хората имат свобода да си избират професията, да се специализират и да я вършат в най-добрите си възможности. Опонентно на моето мнение беше, че да, тези хора (дипломати и политици) си вършат работата както според тях и според приетите легални и обществени норми би трябвало да си изпълняват задълженията, но не бива и да забравят, че са отговорни пред обществото и пред всички, които биха били засегнати от техните дейности и методи на работа. Тоест, Асанж се явява като напомняне на хората с власт да не се самозабравят. В идеален свят, този аргумент, може би щеше да ме спечели, но предвид предлагането на защитена информация на всякакви фанатици, това няма как да стане. Друг важен момент, разбира се, е залавянето на Асанж и по-скоро мотивите за това. Ето там вече се пропуква доверието и ценностите, на които Запдания свят се крепи. Статия на Би Би Си разкрива колко трудно би било да се осъди Асанж, тъй като не съществувал легален статут, който да забранява придобиването или разпространяването на дипломатически „кабели”. Също така Шпионският Акт в Щатите не е използван до сега срещу получателите на секретна информация. Асанж от друга страна би могъл да се защити, че този Акт не важи за чужденци действащи извън американска територия.    Факт е обаче, че Асанж в момента е заловен и му предстои да бъде съден за опит за изнасилване. И тук се прокрадват някои странни факти. До сега исторята не познава някой мъж да е бил преследван от Интерпол по подобни обвинения. Двете нарочени жертви подали обвинение срещу Асанж, са от Швеция. Днес отново в Би Би Си има прекрасно видео (не просто статия) за Швеция и как това е страната с най-ниска, почти несъществуваща копрупция!? Във видеото има опит да се провокират тези приети за чиста монета "истини".  Червени лампички, че дори и сирени от всякъде....



Тагове:   лудост,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - Здравей
10.12.2010 12:55
Аз лично разглеждам правеното от Асанж преди всичко с интерес, като нещо, което никога досега не е било правено. Изключвам репликите с примери за афери от миналото с подобен контекст - Уотъргейт и пр., защото тяхната тема е много конкретна като насоченост. Няма нищо похвално в това някой да открадне непублична информация и да й промени статута, като я публикува. Напълно нормално и естествено е информация от определен тип да бъде непублична, секретна и така нататък. Такава информация има от всякакво естество - и дипломатическа, и междудържавна, и банкова, и търговска, и чисто лична дори. Моята чисто лична информация ако излезе в Уикилийкс без мое знание и съгласие, това ще бъде безспорно престъпление срещу мен. По същият начин третирам и въпроса с американската дипломатическа кореспонденция. Само на американското правителство принадлежи правото да определи кое от информацията им да бъде публично и кое не. В този смисъл Асанж е обикновен престъпник. Само че престъплението - за да бъдеш признат като престъпник спрямо определена държава - следва да бъде извършено на територията на съответната държава. Не можеш на Луната да извършиш престъпление срещу Земята - вън от обсега на земните закони няма как да си им подвластен.

Залавянето на Асанж, както и цялото преследване срещу него, малко ми напомнят преборването на Ал Капоне. Като не можеш да го прибереш и обезвредиш за същинското му престъпно действие, тогава го преборваш за каквото и да било. Важното е да го пребориш и да го обезвредиш. Няма никакви правила в момента за водене на война от подобен тип. Днес, в началото на 21-ви век, сме изправени пред проблеми, със справянето на които дори и пред най-силната държава на света има непреодолими препятствия.

Поздрави.
цитирай
2. bilingual - ...
10.12.2010 23:47
да, но дори и така не са го обезвредили напълно.
наистина САЩ са изправени пред много сложни препятствия и ми е интересно какъв прецедент ще се постави в този казус. не може с това неловко залавяне да се изчерпят!

хубава вечер.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bilingual
Категория: Лични дневници
Прочетен: 183514
Постинги: 50
Коментари: 232
Гласове: 4676
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930